Τι είναι ιογενής γαστρεντερίτιδα και πώς αντιμετωπίζεται

Μάρτιος 27, 2015, 0 comments, on Επικαιρότητα

Rate this item

Average: 4.3 (7 votes)

Αύξηση της συχνότητας εμφάνισης γαστρεντερίτιδας από ιούς τη χειμερινή περίοδο 2016-2017

Σύμφωνα με πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα, υπάρχουν ενδείξεις για αύξηση της επίπτωσης των σποραδικών κρουσμάτων και επιδημιών από ιούς τις τελευταίες εβδομάδες, στη Χώρα μας.

 

Η ιογενής γαστρεντερίτιδα είναι μια εντερική λοίμωξη που οφείλεται σε διάφορους ιούς όπως  είναι οι νοροϊοί, οι ροταϊοί και οι αδενοϊοί.

Οι ασθενείς που  έχουν τα κύρια συμπτώματα της ιογενούς γαστρεντερίτιδας είναι οι διάρροιες  και οι έμετοι.

Οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν ναυτία, πόνο και κράμπες στην κοιλιά, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, ρίγη και σπανιότερα πυρετό.

Ο πυρετός είναι κατά κανόνα χαμηλός. Στην πλειονότητα των ατόμων τα συμπτώματα είναι ήπια και υποχωρούν χωρίς να απαιτείται η επίσκεψη στο γιατρό.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προφυλαχθούμε ;

 • Να τηρούμε τους βασικούς κανόνες υγιεινής
 • Πλένουμε συχνά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό (χρήση της τουαλέτας/ αλλαγή πάνας, την κατανάλωση φαγητού, την προετοιμασία φαγητού,την επαφή με κάποιον που έχει συμπτώματα γαστρεντερίτιδας.
 • Καθαρίζουμε σχολαστικά τις επιφάνειες που χρησιμοποιούνται κατά την προετοιμασία των τροφίμων καθώς και τα οικιακά σκεύη με σαπούνι και νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού
 • Χρησιμοποιούμε οικιακή χλωρίνη για το καθάρισμα της κουζίνας και της τουαλέτας του σπιτιού
 • Αποφεύγουμε τη χρήση σκευών (ποτήρια, πιάτα, κ.ά.) και άλλων προσωπικών αντικειμένων από κοινού με άλλα άτομα
 • Να καταναλώνουμε όσο το δυνατόν ασφαλή τρόφιμα και νερό
 • Καλό πλύσιμο των τροφίμων, πριν την κατανάλωσή τους και πριν το μαγείρεμα
 • Χρήση ασφαλούς νερού (γνωστής προέλευσης) για πόση και για μαγείρεμα    

 

Διαθέσιμο εμβόλιο έναντι του ροταϊού που προκαλεί ιογενή γαστρεντερίτιδα κυρίως σε βρέφη και μικρά παιδιά.

Ο εμβολιασμός συμπεριλαμβάνεται στο ισχύον εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών παιδιών και εφήβων και πρέπει να ολοκληρώνεται έως την ηλικία των 6 μηνών το αργότερο. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.

Τέλος όταν κάποιος νοσεί από ιογενή γαστρεντερίτιδα, θα πρέπει για όσο διαρκούν τα συμπτώματά του και για διάστημα 48 ωρών μετά την υποχώρησή τους:

 • Να μην συμμετέχει στην προετοιμασία του φαγητού ή στην παροχή φροντίδας υγείας σε άλλα άτομα και να περιορίσει την άμεση επαφή με τους οικείους του
 • Να απέχει από τον παιδικό σταθμό ή το σχολείο (είτε είναι μαθητής, είτε εργάζεται εκεί)
 • Να αποφεύγει την επίσκεψη σε χώρους όπως νοσοκομεία, γηροκομεία ή άλλα ιδρύματα, όπου φιλοξενούνται άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες
 • Να μην συμμετέχει σε δραστηριότητες, όπως κολύμβηση σε πισίνα, επίσκεψη σε σπα, ομαδικά αθλήματα.

 

                                                                                                                                                                        Πηγή : Γραφείο τροφιμογενών νοσημάτων, ΚΕΕΛΠΝΟ

 

 

Σε κάθε περίπτωση  πρέπει να θωρακίζουμε τον  οργανισμό μας με σωστή διατροφή και να προσπαθούμε για την εξισορρόπηση των μηχανισμών άμυνας του σώματος, την πρόληψη των συνοδών ιογενών ασθενειών, την αύξηση της αντοχής του ανοσοποιητικού έναντι μικροβιακών και μυκητιατικών προσβολών .

Δείτε εδώ το HOF IMUN forte : προορίζεται να συμπληρώσει τη διατροφή με θρεπτικά συστατικά και βιοδραστικές ουσίες σε οξείες και χρόνιες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος  και προφυλάσσει σε περιόδους αυξημένου κινδύνου μόλυνσης από ιούς της γρίπης.

Share this: